Debreceni zenészek koncerteztek Paderbornban

Írta: időpont: feb 8, 2012 A következő témákat érint a cikk: duo venite, külföldön jártunk, Sajtószoba | Debreceni zenészek koncerteztek Paderbornban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Debreceni zenészek koncerteztek Paderbornban
Dehir.hu | 2012.02.07.
  Debrecen – Társak a zenében és az életben is: a debreceni duó zenét vitt a német testvérvárosba, és zenészeket hoz onnan, itthoni koncertekre. Még az ősszel felkérést kapott két debreceni zenész a Paderborni Német-Magyar Baráti Kör évnyitó koncertjén való közreműködésre. Jäger Éva (szoprán) és Tokodi Gábor (reneszánsz lant, barokk gitár) örömmel vállalta az utat Margit Keikutt asszony, a Kör elnökének meghívására. Az immár huszadik alkalommal megrendezett hangversenyre a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotóművészeti ösztöndíjának segítségével jutott el a Duo Venite lant-ének kettős, akik egyébként nem csupán a zenében, hanem az életben is (házas)társak. A Paderborni Német-Magyar Baráti Körhöz elég sok hasonló működik Németország nagyobb (és kisebb) városaiban. Részben az ottani ’56-os magyarok (illetve azok leszármazottai) „üzemeltetik” ezeket, részben pedig az ott dolgozó, néhány éve vagy évtizede odakeveredett honfitársaink. Gábor szerint nem csak kulturális vonatkozásaik miatt fontosak ezek a gyakran az ottani magyar egyházközségekkel futó klubok, hanem a magyarságtudat megtartásában és a szülők gyerekeire ható erős német vonzás ellensúlyozásában is jelentős szerepet játszhatnak.

A debreceni zenészek a paderborni Városházán léptek fel

S hogy mit vittek magukkal a debreceni zenészek? Többek között Monteverdi, Schütz, Sancez műveiből válogattak. „Az általunk is művelt előadásmód, vagyis a reneszánsz és barokk zene korhű előadása az utóbbi évtizedekben jelentősen átformálta a régizenéhez kapcsolódó zenei közízlést. A korabeli források eredetiből való feldolgozása, a korabeli kópia-hangszerek használata, a megszólaltatás módjai mind olyan témák, amelyek manapság is bőven tartogatnak feltárni valót a zeneművészeknek. Mindezek legnagyobb nyertese pedig a közönség lehet, a hallgatók ugyanis akár évszázadok óta nem játszott zeneművekkel is találkozhatnak.” A duó január 29-én lépett fel a paderborni Városházán, ahol sikeres koncertet adtak. Mint Tokodi Gábor felidézte: aznap este egy másik nagy zenei élmény is várt rájuk, kaptak ugyanis két tiszteletjegyet Andreas Bach koncertjére a Paderhalle nevű koncertközpontba, ahol a német zongoraművész Bartókot és Brahmsot játszott. A muzsikálás azonban csak az egyik része volt küldetésüknek: az út másik fontos célja volt, hogy kapcsolatokat építsenek ki ottani muzsikusokkal, akikkel majd közös koncertet adhatnak Debrecenben is. Több régizenét játszó muzsikussal is felvették a kapcsolatot – olyanokkal, akik barokk hegedűn illetve barokk csellón játszanak. Velük a tervek szerint az év második felében fognak fellépni a debreceni Szent László templomban, illetve Paderbornban is.   További képek: