Koncerszervezőknek

Repertoárunkból Ön is megtalálhatja tervezett rendezvényéhez leginkább illő műsorösszeállítást. Gondolkozzunk együtt arról, hogy milyen formában tudnánk együttműködni rendezvényeinek sikeres megvalósításához. Közös munkánk legnagyobb nyertese a közönség lesz.
Jäger Éva - szoprán és Tokodi Gábor - lant, barokk gitár

Jäger Éva - szoprán és Tokodi Gábor - lant, barokk gitár

 

Reneszánsz és barokk muzsika énekhangra,  korabeli pengetős hangszerekkel kísérve.

  Műsorunk gerincét a reneszánsz és a barokk kor muzsikájából válogatjuk, egyaránt tartalmaz egyházi és világi darabokat is . A korszak gazdag zeneirodalma változatos hangulatú és tematikájú koncertekre ad lehetőséget. Világi muzsikánk a lantkíséretes szólóének és a korabeli pengetős irodalom  repertoárjából válogat. A  meghitt, intim hangulatú darabok mellett a kor virtuóz művei is állandó részei műsorunknak. Előadói gyakorlatunk része az egyházi szertartásokon való közreműködés és az egyházi év különböző eseményeihez kapcsolható, különálló - szertartásoktól független - koncertek tartása is. Stílusunk emlékezetes koncertekre ad lehetőséget úgy koncerttermekben, és műemlék épületek (templomok, kastélyok, várak) falai között, mint borkóstolókon vagy más exkluzív rendezvényeken. Rendszeresen tartunk zenepedagógiai órákat általános- és középiskolai csoportoknak.
Gyermekkoncert a Koppenhágai Olasz Kulturális Intézetben

Gyermekkoncert a Koppenhágai Olasz Kulturális Intézetben

Évek óta vannak múzeumpedagógiai és kultúrtörténeti előadásaink is, ahol képzőművészeti alkotásokkal kapcsolatban beszélgetünk a zenéről, így próbálva teljesebbé tenni a műtárgy vagy korszak kultúrtörténeti vonatkozásainak megértését. Erről a műsorunkról itt olvashat leírást és ajánlást.
Koncertjeink és  előadásaink során a darabokat néhány mondatban bemutatjuk, az idegen nyelvű szövegek fordításait közreadjuk. Szeretnénk megkönnyíteni ezzel azt, hogy a közönség még személyesebb kapcsolatba kerülhessen a darabokkal és az általuk képviselt zenei világgal.
 

Vadbarokk fúzió - reneszánsz és barokk énekek kreatív párhuzamai a magyar népzenével.

A reneszánsz és barokk korban még nem határolódott el olyannyira egymástól a "komoly-" és "könnyűzene", mint manapság. A muzsikusok szinte kizárólag a saját vagy kortársaik élő zenéjét játszották, hasonlóan a mai kor jazz- és popzenészeihez. Ennek megfelelően anyanyelvi szinten ismerték zenéjük minden rezdülését, a közönség is sajátjának érezhette a muzsikát. Készek voltak befogadni és integrálni a különböző stílusokat, irányzatokat. Ez teszi ezt a muzsikát emberléptékűvé. A magyar népzene ehhez hasonlóan közöttünk él, minden bomlasztó folyamat ellenére (sokszor tudattalanul is) beletartozik zenei köznyelvünkbe. A két stílus hiteles előadásához tulajdonképpen ugyanabból a mélyen bennünk gyökerező  emberi tartalomból kell merítenünk. Műsorunk célja, hogy e rejtett szálakra ráakadjunk, illetve újabbakat hozhassunk létre. Egy barokk altató hasonló békességet és megnyugvást sugároz, mint egy népzenei ihletésű, és egy szerelmes ifjú gyötrődésének vagy beteljesülésének ábrázolásához a régizenei és a népzenei dallamkincsben egyaránt megtaláljuk az egymásra rímelő formákat. Az előadás szándékoltan a szélesebb közönségréteget megcélzó fesztiválokon jelenthet új színt, stílusában könnyedebb, de művészileg mégis igényes műsort mutat be.
Résztvevők: Duo Venite + Bárdosi Ildikó - népi ének Molnár Miklós - népi hegedű, citera, koboz, ütőhangszerek  

Borok barokk burokban

  http://www.duovenite.hu/wp-content/uploads/gasztro-k%C3%A9p-kocka.jpg A gasztronómiát az avatja művészetté, hogy egy bizonyos minőségen túl az illatok, ízek és formák világa hasonló mélységű asszociációk létrejöttét, megszületését okozhatják, mint egy festmény szemlélése vagy a zene elmélyült hallgatása. Régen elfeledettnek hitt élmények, érzések vagy történetek kavarodhatnak fel emlékeink mélységeiből, vagy eddig soha nem tapasztalt gondolatok, szavakkal nehezen kifejezhető rezdülések bukkannak fel elménk titkos sarkaiból. Zenénk ezt a különleges élményt erősítheti borkóstolókon vagy más gasztronómiai rendezvényeken, ahol az exkluzív borfajták és a rafinált menüsorok alapos egyeztetés után találják meg párjukat a több évszázados régi muzsikáink között. Mindeközben ráébredünk, hogy sokkal több szállal tudunk kapcsolódni a hajdani korok embereinek érzésvilágához, mint azt első pillanatban gondolnánk. Az alapvető emberi érzelmek évezredek óta változatlanok. Nincs is olyan nagy különbség mai és a hajdani korok embereinek alapvető érzésvilága között.   Megtisztelő visszajelzését előre is köszönjük!